jakie prawdopodobieństwo ze szuflada jest z jedną kulą?
blip: rzucamy na chybił trafił 7 kul do dwóch szuflad. jakie jest prawdopodobieństwo że w każdej
znajdzie się co najmniej jedna kula?
9 lis 13:39
sushi_ gg6397228:
policz przeciwne−−> ze nei bedzie zadnej kuli z szufladzie ( wynik pomnoze przez 2−−> bo to
zalezy ktora szuflada ma byc pusta)
9 lis 13:42
blip: a jak wykazać moc zbioru A ze nie będize tej kuli w szufladzie?
9 lis 13:52
9 lis 13:57
blip: wiem o czym mowie. musze obliczyc prawdopodobienstwo a do tego potrzebne jest moc omegi i
zbioru A. zbiór A musze wyznaczyc i tego własnie nie wiem. zdarzenie przeciwne dopiero z
prawdopodobieńst mogę obliczyć
9 lis 14:16
sushi_ gg6397228: wiec nic nie wieszzzzzz
A ∪ A' = Ω
jak bedziesz mial oblicz w 100 rzutach wypadla raz 6, to bedziesz liczyli i dodawal przypadki
jedna 6, dwie 6, trzy 6, ..., dziewiecdziesiat dziewiec 6, sto 6
ZAMIAST POLICZYC ZDARZENIE PRZECIWNE WYPADLO ZERO 6 −−> POWODZENIA
9 lis 14:20
blip: to moze napiszesz mi kolejne wskazówki co zrobic? daltego pisze na forum zeby ktoś mi pomógł.
9 lis 14:36
sushi_ gg6397228:
to napisalem ale Ty wolisz liczyc moc A −−> to sobie ją licz
nie podales nic o kulach wiec nie powiem czy to bedzie kombinacja czy wariacja
9 lis 14:42
Basia:
P(A)=1−P(A')
więc wystarczy policzyć P(A'), a moc A' o wiele łatwiej znaleźć niż moc A
(to jest to co chciał Ci powiedzieć sushi)
9 lis 15:00
blip: a jak wyznaczyć moc a lub moc a' ? dziękujęę
9 lis 15:02
blip: a to jest dooej nie wiemy na temat kul i w tym cały szkopuł.
9 lis 15:04
blip: a nic więcej" nie wiemy ...
9 lis 15:05
Basia:
7 kul → 2 szuflady
|Ω|=2
7
A − w każdej szufladzie przynajmniej 1 kula ⇔ żadna szuflada nie jest pusta
A' − jedna szuflada jest pusta ⇔ wszystkie kule są w drugiej szufladzie
|A'=2*1
7 = 2
| | 1 | | 26−1 | | 64−1 | | 63 | |
P(A) = 1− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 26 | | 26 | | 64 | | 64 | |
9 lis 15:09
blip: dziękuję Slicznie
9 lis 15:11
magdalena: ja bym to policzyła tak, że jest i w miejsce wstawilabym ilość możliwości jest ich 8 bo
moze być w jednym 0, 1, 2,3,4,5,6,7 kul. i w drugiej szufladzie to samo czyli 8*8=64.
a teraz prawdopodobieństwo w jednej że wypadnie co najmniej 1 jest jak 1 do 8 to pomnoże przez
2 bo sa dwie szuflady wiec daje mi to 2/8 czli 25%
9 lis 15:11
Basia:
przepraszam droga magdaleno,ale to jest kompletnie bez sensu
9 lis 15:14