MASAKRA:
Wyznacz dziedzinę naturalną:
1) f(x)=√x4-9x2+1/log2(x-3)
2) f(x)=log(x3-16x)/2x-5-1
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu a także w wytłumaczeniu rozwiązania, szczególnie
jeśli chodzi o pierwszy przykład z logarytmem,bo wiem, ze trzeba go jakos zamienić a
tego w ogóle nie rozumiem z góry dziękuję za pomoc
8 sty 16:45
Mickej: nic tutaj nie musisz zamieniać dziedzina pierwszego przykładu jest
x4-9x2+1≥0 bo wartość pod pierwiastkiem nie może tyć ujemna w zbiorze liczb
naturalnych
to jest równanie dwu kwadratowe chyba wiesz jak rozwiązać
no a z mianownika rozwiązujesz kolejno
logab a>0 b>0 a≠0
x-3>0
log2(x-3)=0 z tych 3 równań zbierasz przedział wspólny i masz dziedzinę 2 przykład tak
samo sory ze nie rozwiąże ci tego ale nie mam siły
8 sty 17:37
Basia:
napisz ten drugi przykład porządnie bo tam na pewno nie jest 2x-5-1
to co w mianowniku weż w nawias bo nie wiadomo przez co dzielimy i czy to jest dzielenie
"wewnątrz" logarytmu czy też logarytm dzielony przez coś
to wszystko można i trzeba zaznaczyć nawiasami, albo pisać na kreskach ułamkowych
8 sty 17:55
Mickej: ja obstawię ze to jest logarytm dzielony przez funkcje kwadratowa tylko nic tam nie pisze
z kwadratem i przy 5 brakuje x
8 sty 17:58
Basia:
jeśli Masakrze zależy niech napisze jak to ma być
szkoda czasu na rozwiązywanie "nie tych co trzeba" zadań
8 sty 18:02