kombinacje
moncia36: Windą zatrzymującą się na 6−ciu piętrach jadą 4 osoby.Oblicz prawdopodobieństwo tego że każda
osoba wysiądzie na innym piętrze.
9 lis 11:33
aaaa: | | 6! | |
wariacje bez powtórzeń czyli |
| =12*30=360 |
| | (6−4)! | |
9 lis 11:59
moncia36: a skąd te 30? 12? bo nie wiem o co tu idzie.
9 lis 12:26
Jack:
pierwsza osoba O1 ma 6 możliwości, osoba druga O2 ma 5 możliwości, O3 ma 4 oraz O4 ma 3
możliwości.
Mnożąc dostajemy 6*5*4*3=30*12 (dokładnie to samo można zapisać jak wyżej za pomocą wariacji
bez powtórzeń).
9 lis 12:35
aaaa: myślę że przed rozwiązywaniem zadań powtórz dzialania z silnią bo widze że masz z tym problemy
a skoro tak to nasza pomoc jest bezsensowna bo Ty i tak tego nie zrozumiesz bo nie znasz
podstaw
9 lis 12:45