Magda: znajdz miejsce zerowe funkcji:
a) f(x)= x2 - 3x
b) f(x)= {2x - 1: x ≥ 0
-x2+ 1: x<0
c) f(x)- √x - 1
d) f(x)= {x2-2: x nalezy do W
x2-1: x nie nalezy do W
8 sty 16:37
Basia:
a)
x2-3x=0
x(x-3)=0
x=0 lub x=3
b)
2x-1=0 -x2+1=0
2x=1 1 - x2 =0
x=1/2 (1-x)(1+x)=0
x=1 lub x=-1 1 odpada bo ten wzór obowiazuje dla x<0
czyli x1=1/2 x2=-1
c)
√x = 1
x=1
d) jeżeli nie zamieniłaś kolejności to nie ma miejsc zerowych, bo
x2-2 =0 ⇔ x=√2 lub x=-√2 ale to są liczby niewymierne czyli odpadają
x2-1 =0 ⇔ x=1 lub x=-1 ale to są liczby wymierne czyli odpadają
8 sty 16:56