Prawdopodobieństwo zadanie kulowe
Aldi: W urnie jest 16 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 16 . Kule z numerami od 1 do 3 są białe ,
od 4 do 7 czerwone a pozostałe są zielone . losujemy jedną kulę . jakie jest
prawdopodobieństwo zdarzenia :
a ) wylosowana kula jest zielona lub czerwona
B) wylosujemy kule zieloną dwucyfrową
C) wylosowana kula będzie podzielna przez 3
9 lis 09:25
sushi_ gg6397228:
to nie umiesz policzyc ile wylosujesz kul
| | ilosc kul zielone + czerwone | |
P(A)= |
| |
| | wszystkie kule | |
9 lis 09:28
Aldi: nie jestem pewna chodzi ci o to
3+7/16 = 0,43
9 lis 09:43
Aldi: Punkt b liczy się tak samo . Mam problem z C
9 lis 09:45
sushi_ gg6397228:
widze ze jednak nie umiesz liczyc
1,2,3−−> biale
4,5,6,7 −−>czerwone
8,9,...,16−−> zielone
9 lis 09:45
Aldi: Ω to 16 to wiem
co mam liczyc tak 1+2+3+4+5+6++7
9 lis 09:48
Aldi: kul białuch mam 3 czerwone 4 to mi daje 7
9 lis 09:49
sushi_ gg6397228:
zadanie ==> zielone + czerwone −−−> ile tego jest
9 lis 09:52
Aldi: 4+9= 11
11/16 = 0,68
9 lis 09:53
sushi_ gg6397228:
4+9=...
9 lis 09:54
Aldi: przepraszam pomyłka 13
13/16
9 lis 09:55
Aldi: wtakim razie dwucyfrowych mamy 6 czyli od 10 do 16
6/16 tak
9 lis 09:57
Aldi: Dziękuje
9 lis 10:00
sushi_ gg6397228:
10, 11,12,13,14,15,16 −−−> 7 sztuk
jakie liczby sa podzielne przez 3 ze zbioru 1,2,3,4,5,6,7,8,910,11,12,13,14,15,16
9 lis 10:05
Aldi: 3,6,9,12,15
9 lis 10:09
sushi_ gg6397228:
to masz
9 lis 10:14
Aldi: Mam pytanie mam prawdopodobienistwo wylosowania kuli zielonej 0,4 przy 12 kulach zielonych ile
kul innego koloru muszę dorzuci by uzyskać ten wynik
czy ten wzór będzie dobry 12/x+12=0,4
9 lis 10:15
Aldi: dziękuje już wiem jak to na przyszłość liczyć .
9 lis 10:18
9 lis 10:31
Aldi: Dziękuje bo się z tatą za łożyłam że to rozwiąże .
9 lis 11:22