okrąg wpisany w czworokąt
Milka: Na okręgu opisano trapez rónoramienny. Kąt rozwarty trapezu ma miarę 150,
a odcinek łączący środki ramion ma 12 cm długości. Oblicz długość promienia
okręgu.
odp.r=3 cm
9 lis 08:30
sushi_ gg6397228:

|CF|=2r= |DE|
mamy dane odcinek laczacy srodki ramion= 12 , wiec suma podstaw =24
1. 2x+2y= 24 ==>
x+y= 12
trojkat AED
trojkat ACD −tw cosinusow
3.
|AC|
2= c
2+y
2 −2c*y* cos 150
|AC|
2= c
2+y
2 +2c*y* cos 30 −−> wstawaimy za cos 30 (kolor zielony)
trojkat ACF Pitagoras
4. |AC|
2 = (x+y)
2 + |CF|
2
i kolejna zaleznosc trojkat ADE
porownujemy 3 i 4
| | x | |
c2+y2 +2c*y* |
| = (x+y)2 + |CF|2 |
| | c | |
| | x | |
c2+y2 +2c*y* |
| = (12)2 + (2r)2 |
| | c | |
x+y=12
masz 4 zaleznosci
9 lis 10:29
Milka: 
muszę chwilkę nad tym posiedzieć, wiedziałam, że to trudne jest
9 lis 10:32
sushi_ gg6397228:
ja sie zmywaj, wie sie mecz z tym
9 lis 10:32
Milka: fajny jesteś
9 lis 10:33
Milka: i taki mądry, szkoda że wcześniej nie wiedziałam o tej stronie
9 lis 10:34
sushi_ gg6397228:

jednak mozna inaczej to zobic
kolor niebieski to jest promien (r)
rozpatrzny trojkat ESD
| | |ES|*|DH| | | |ED|*|GS| | |
pole trojkata : |
| ==== |
| (SG to wysokosc trojkata) |
| | 2 | | 2 | |
czyli (|DH|=|SG|= r)
|ES|*|DH| ====|ED|*|GS|
6*r ====|ED|*r ==> |ED|= 6 zatem |AD|= 2* |DE|= 12
i teraz korzystamy z tej trygonometrii, co byla na poprzednim rysunku
| | x | | √3 | | x | |
cos 30= |
| ==> |
| = |
| ==> x= ... |
| | |AD| | | 2 | | 12 | |
| | 2r | | √3 | | 2r | | x* √3 | |
tg 30= |
| ==> |
| = |
| ===> 2r= |
| |
| | x | | 3 | | x | | 3 | |
9 lis 13:27