oblicz długość odcinka
Milka: Na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52 cm.
Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
odp.długośc odcinka = 13
9 lis 08:27
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony−−> zaleznosc na czworokat opisany na okregu
9 lis 08:42
Milka: tak zrobiony
tzn. że suma miar boków przeciwległych jest równa
a+b=c+d −−−→ a+b+c+d=56
i jescze taki wzór znalazłam m− te odcinek= 12 (a+b)
9 lis 08:46
sushi_ gg6397228:
czyli masz a+c= b+d= 26 (a,c −−> podstawa)
| | 1 | | 1 | |
odcinek łaczacy srodki ramion== |
| ( podstawa dolna+ podstawa gorna)= |
| (a+c)= 13 |
| | 2 | | 2 | |
9 lis 08:47
Milka: wielkie dzięki za pomoc, JESTEŚ WIELKI
9 lis 10:03