Fizyka,bardzo proszę o pomoc.
Andzia: Jak zmieni się siła przyciągania grawitacyjnego między dwoma masami,jeśli oddalimy je na
odległość czterokrotnie większą?
9 lis 08:21
Mateusz: Korzystając z prawa powszechnego ciążenia własciwie z jego zapisu algebraicznego
pamiętając G−współczynnik proporcjonalności czyli inaczej stała grawitacji
r−odległość między ciałami(masami)
m
1 m
2−masy ciał
jezeli zwiększymy 4−krotnie r to podstawiając to do naszego wzoru otrzymamy:
| | m1m2 | | m1m2 | |
F2 = G |
| = G |
|
|
| | 4r2 | | 16r2 | |
−−−−−−−−−− =
| | 1 | |
= |
| czyli siłą oddziaływania grawitacyjnego zmaleje 16−krotnie |
| | 16 | |
9 lis 09:29
Maciej: Jak zmieni się siła przyciągania grawitacyjnego między dwoma ciałami, jeżeli odległość między
środkami tych ciał zmaleje 3 razy, a masa jednego z ciał również zmaleje 3 razy.
4 gru 15:35
daras: podobnie
4 gru 15:36