Oblicz obwód tego trapezu
Milka: Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości 25cm. Dłuższa podstawa trapezu
jest średnicą tego okręgu. Wiedząc, że przekątna trapezu ma długość 40cm,
oblicz obwód tego trapezu.
odp. obwód = 124 cm.
Kompletnie nie potrafię tego typu zadań rozwiązywać
sushi_ gg6397228:

masz trapez rownaramienny
|AB|= 50
|BD|= 40 Pitagoras na trojakt ADB −−> |AD|=...
|AD|= |BC|
kat w wierzcholku C : 180−α
| |DA| | |
policzymy cosinus α = |
| −−> w postaci ułamka, bez wyliczania wartosci kata |
| |AB| | |
dla trojakta BCD tw cosinusow
|DB|
2= |BC|
2 + |CD|
2 − 2*|BC| * |CD| * cos (180−α)
|DB|
2= |BC|
2 + |CD|
2 + 2*|BC| * |CD| *
cos α
|DB|
2= |BC|
2 + |CD|
2 + 2*|BC| * |CD| *
|DA||AB|−−> rownanie kwadratowe