Okrąg opisany na czworokącie
Milka: W prostokącie ABCD bok AB ma długość 10cm. Odległość wierzchołka D od
przekątnej AC jest równa 6 cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego
na prostokącie ABCD.
odp. promień = 6,25 cm
9 lis 08:16
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
9 lis 08:46
Milka: tak zrobiony
obl. z pitagorasa 6
2+x
2=10
2 −−−→x=8
i nie wiem co dalej
9 lis 08:50
sushi_ gg6397228:
trzeba dalej policzyc dwa razy pitagoras, czekam na rysunek i oznaczenia wierzcholkow
9 lis 08:54
Milka: rysunki będę się starała robić, ale jakoś mi te okręgi uciekają więc musisz chwilkę poczekać
9 lis 09:09
sushi_ gg6397228:
tutaj nie ma okregu
9 lis 09:12
Milka:

ale jest okrąg

trochę zajmuje, bo robiłam to pierwszy raz− więc proszę się nie śmiać

ten zielony to odległość wierzchołka=6 cm
9 lis 09:52
sushi_ gg6397228: 50 minut jeden rysunek−−> ja tu juz ze 4 jajka znioslem
9 lis 09:55
sushi_ gg6397228: a podpisane boki −−> wierzcholki itp
9 lis 09:55
sushi_ gg6397228:

niech
|AE|= x
|AD|=y
Pitoagoras trojkaty AED i ABC
x
2+6
2= y
2
10
2+y
2=(8+x)
2
9 lis 09:58
Milka: pomalutku się uczę ale rownocześnie obserwuję 5 zadań które w ostatniej chwili dodałam
9 lis 09:59
Milka: właśnie a jak się opisuje ten rysunek
9 lis 10:00
sushi_ gg6397228:
stoi Duza litera T i potem sie najezdza an miejsce i wciska z klawiatury lub z naglowka katy
itp
9 lis 10:06
Milka: Jesteś kochany

i masz cierpliwość do takich ludzi jak ja
9 lis 10:20