Okrąg opisany na czworokącie
Milka: Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że przedłużenia
przeciwległych boków przecinają się, tworząc kąty 25 i 35.
odpowiedź: te kąty to 60, 95, 120, 85 jak to zrobić, zacznę od rysunku
9 lis 08:12
sushi_ gg6397228:
nie widze tego rysunku
9 lis 08:35
Milka: suma przeciwległych kątów = 180 aby opisać okrąg na czworokącie.
więc narysowałam i występują kąty: α, β, ϱ, δ
więc α+ϱ=180, β+δ=180
ale co zrobić z tymi przedłużeniem 25 i 35? jak to się ma do rysunku?
9 lis 08:40
Milka: ja mam go na papierze
9 lis 08:42
sushi_ gg6397228:
chce go tutaj zobaczyc

pomęcz sie troche
9 lis 08:49
sushi_ gg6397228:
to zobacz ze masz trojkaty, katy sie opisuje alfa, beta, gamma, delta (α,β,γ,δ)
9 lis 08:53
Milka:

pierwsze próby

kolor czerwony to kąt 35, a zielony to 25
9 lis 09:57
Milka: 
jakiś jeszcze czworokąt mi się tu wkradł
9 lis 09:57
sushi_ gg6397228:

β+γ+25=180
α+β+35=180
α+γ=180
pierwsza dwa dodac stronami
α+γ+2β= (360−25−35)
180 +2β= 300
β=...
9 lis 10:04
Milka: Dziękuję bardzo za pomoc
9 lis 10:12