cyklometria
Ewa: | | √2 | |
arccos |
| +arctg (−1)= ? |
| | 2 | |
9 lis 00:38
sushi_ gg6397228:
jakies zalozenia co do ćwiartki
9 lis 00:41
sushi_ gg6397228:
to jezeli sie przyjrzec tylko wartosci (dla cosinusa dodatni, dla tangensa ujemny ) to mamy 4
ćwiartke
tg 325
o= −1
9 lis 00:45
Ewa: w zadaniu nie ma zadnych, a ja nie wiem, jakie tu trzeba zrobic ...:( mozesz mnie naprowadzic
od czego zaczac?
9 lis 00:46
Bogdan:
315o
9 lis 00:46
sushi_ gg6397228: no tak
360−45=315
| | √2 | |
dla jakiego kata cosinus ma wartosc |
| |
| | 2 | |
to samo sie tyczy tangensa
9 lis 00:49
Ewa: czyli jesli dla cos x x∊ <0,π>, to zawsze odejmuje od π kat z arccos x?
9 lis 00:52
sushi_ gg6397228:
musi byc caly okres (0,2π) −−> to nic innego jak funkcja odwrotna
masz I albo IV cwiartke
tangens−−> liczba ujemna masz II lub IV cwiartke
(wiec masz do wyboru i koloru jakie wpiszesz wartosci kata)
9 lis 00:56
Ewa: dla tangensa nie jest to I i IV cwiartka? π/4 jest w pierwszej chyba...?
9 lis 01:06
sushi_ gg6397228:
masz "−1" wiec tangens przyjmuje wartosc ujemna dla II i IV cwiartki
9 lis 08:43