funkcje trygonometryczne
Ewa: Pomocy
! Licze i licze i ciagle wychodzi mi −1, a powinno wyjsc 2−
√3 (wg odp) w zadaniu
tg 15°
9 lis 00:04
sushi_ gg6397228:
podaj cala tresc zadania
tg 45= 1 wiec tg (90+45)= −1
9 lis 00:07
Ewa: Trzeba obliczyc tg 15°...
9 lis 00:10
Bogdan:
| 1 − cos30o | | | | 2 | |
tg15o = |
| = |
| * |
| = ... |
| sin30o | | | | 2 | |
9 lis 00:10
sushi_ gg6397228:
to pewnie tg(3x)= ....
9 lis 00:11
Eta:
| tgα−tgβ | |
tg(α−β)= |
|
|
| 1+tgα*tgβ | |
| 1−√33 | | 3−√3 | | 3 | |
tg15o= tg( 45o−30o) = |
| = |
| * |
| =
|
| 1+√33 | | 3 | | 3+√3 | |
| (3−√3)(3−√3) | | 12−6√3 | |
= |
| = |
| = 2−√3 |
| (3+√3)(3−√3) | | 6 | |
9 lis 00:15