Rozwiąż nierówność
klopsik: 7( |x| − 2 ) < |x| + 10
9 lis 00:02
sushi_ gg6397228:
pomnozyc przez 7 lewa strone
potem porobic porzadki
liczba* |X| < liczba i potem zwykla wartosc bezwzgledna
9 lis 00:06
Eta:
7IxI −14 < IxI+10
6IxI <24 /: 6
IxI < 4
dokończ .....
9 lis 00:25
klopsik: Trzeba było to poprzenosić , teraz już wiem dzięki za pomoc
x∊(−4;4)
9 lis 00:38
Eta:
9 lis 00:41
klopsik: 3 − 5|x| = |x| − 9
3 + 9 = |x| + 5|x|
12 = 6|x| / :6
2 = |x|
a to dobrze rozwiązałem
9 lis 00:50
Eta:
ok

dokończ
odp: x= 2 v x= −2
9 lis 01:06
klopsik: ok dzięki
9 lis 01:15