Dany jest odcinek AB, gdzie A=(−1;3), B=(3;6). Funkcja f przyporządkowuje dowolnemu punktowi
należącemu do odcinka AB jego odległość od punktu P=(1;1). Wyznacz zbiór wartości tej funkcji
i jej wartość najmniejszą.
| 6 − 3 | 3 | |||
Prosta zawierająca punkty A(−1, 3), B(3, 6): y = ax + b, a = | = | . | ||
| 3 + 1 | 4 |
| 3 | 3 | 3 | ||||
y = | (x + 1) + 3 ⇒ y = | x + 3 | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| 3 | 15 | |||
Każdy punkt na tej prostej ma współrzędne (x, y) = (x, | x+ | ). | ||
| 4 | 4 |
jeszcze jedno pytanie
jeśli się nie mylę, to najmniejszą wartością będzie odcinek
PA? trzeba to jakoś udowadniać?