całki metoda przez części
malutka: jak mam to rozwiązać?
∫xsin2xdx
∫xsin5xdx
prosze o pomoc bo niewiem co pod co mam podstawić?
8 lis 22:53
Joasia: 1.nic nie podstawiaj to jest przez części. u=x u'=1 v'=sin2 x , znajdz wzór na ∫sin2 x,
wtedy twoja całka = u*v−∫v*u' dx i w tej całce dopiero możesz zrobić małe podstawienei 2x=t
2. podobnie ale prościej i podst. 5x=t. Powodznia
8 lis 23:13
Jack:
a)
spróbuj tak:
f(x)=sin
2x f'(x)=2sinxcosx=sin(2x)
g'(x)=x g(x)=
12x
2
Teraz przez cześci dwa razy. Pierwszy raz w ten sposób:
f(x)=
12x
2 f'(x)=x
| | 1 | |
g'(x)=sin(2x) g(x)=− |
| cos(2x)
|
| | 2 | |
w b) od razu przez częsci na wzór 2 podstawienia pokazanego wyżej.
8 lis 23:13
Joasia: oczywiscie v=∫sin2 x dx
8 lis 23:13