Problemik
Alejandro: Czy równanie x5 − 18x +2 =0 ma pierwiastek w przedziale <−1,1> ?
jak mogę to sprawdzić? proszę o pomoc
8 lis 22:25
Mateusz: w tym wypadku masz niewielki przedział sprawdz podstawiając liczby z przedziału <−1,> i zobacz
czy wyjdzie ci zero
8 lis 22:33
Bogdan:
f(x) = x5 − 18x + 2
f(−1) = −1 + 18 + 2 > 0, f(1) = 1 − 18 + 2 < 0
Funkcja f(x) jest ciągła w przedziale <−1, 1>, na końcach tego przedziału ma wartości
o różnych znakach, więc istnieje taka liczba x0∊<−1, 1>, że f(x0) = 0.
Funkcja ma w podanym przedziale miejsce zerowe, czyli istnieje pierwiastek
równania x5 − 18x + 2 = 0.
8 lis 22:40
Alejandro: Dzięki wielkie za pomoc!
8 lis 22:55
Bogdan:

Inny sposób.
x
5 − 18x + 2 = 0 ⇒ x
5 = 18x − 2
Po lewej stronie równości jest y = x
5, po prawej y = 18x − 2.
Szkicujemy te wykresy i z rysunku odczytujemy, czy się w podanym przedziale przecinają,
jeśli tak, to znaczy, że istnieje pierwiastek równania x
5 − 18x + 2 = 0 w tym przedziale.
8 lis 23:12