Agi: Na jakiej wysokości nad powierzchnią Ziemi przyśpieszenie grawitacyjne jest równe połowie
przyśpieszenia grawitacyjnego na powierzchni ziemi
8 sty 16:20
Jakub: Wzór na siłę działającą na ciało w zależności od odległości od środka Ziemi to
F = GMm / r2
Przyspieszenie ciała o masie m to z drugiej zasady dynamikii
a = F / m = GM / r2
Przyspieszenie ma być równe połowie przyspieszenie ziemskiego czyli g≈10m/s2
a = 0.5g
GM / r2 = 0.5g /*r2
GM = 0.5gr2 /:0.5g
GM/0.5g = r2
r = √GM/0.5g
Liczysz wysokość nad powierzchnią Ziemi, a r to odległość od środka. Musisz więc odjąć
promień Ziemi Rz=6400km.
8 sty 17:45