sin,cos,itp
martuska: albo jak narysowac wykresy funkcji:
a) y= tg 1/4 x
b)y= ctg 4x
c)y=4sin2x
d)y=1/2 cos 1/3x
8 lis 22:16
sushi_ gg6397228:
a) jaki jest podstawowy okres tangensa
8 lis 22:19
martuska: 180
8 lis 22:22
sushi_ gg6397228:
teraz w jakim przedziale (na osi) masz podstawowy wykres tangensa
8 lis 22:23
martuska: 0−180 stopni chyba
8 lis 22:30
sushi_ gg6397228: | | π | | π | |
tangens jest od − |
| do |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 22:39
martuska: jestes tam jeszcze
8 lis 22:40
martuska: aaaa
8 lis 22:42
sushi_ gg6397228:
mamy 1/4 x wiec musimy masz okres rozciagnac CZTEROKROTNIE w prawo i lewo
| | π | |
normalnie mamy tg(− |
| )= −∞ |
| | 2 | |
| | 1 | | −4 π | |
aby teraz byl to kat musi byc tg( |
| * |
| ) = −∞ |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
czyli okres podstawwoy bedzie (−2π; 2π) −−> wyjsciowy byl (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 22:43
martuska: czyli jak powinniem wygladac taki wykres np tg z tej 1/4 x?
8 lis 22:45
martuska: a no to to juz lape

przynajmniej ten wykres
8 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
podalem jak ma wygladac rozciagasz go w lewo i prawo, tak jak normalny,
8 lis 22:47
martuska: a z reszta wykresow co
8 lis 22:50
sushi_ gg6397228:

kreski sa co 2π
8 lis 22:55
sushi_ gg6397228:

b) ctg ma okres podstawowy (0; π)
| | π | |
mamy ctg 4x czylki teraz mamy CZTEROKRTONIE scisniety (0; |
| ) |
| | 4 | |
| | π | |
kreski co |
| czyli przedzialy beda |
| | 8 | |
| | π | | π | | π | | π | | 3π | | 3π | |
(0; |
| ) ; ( |
| ; |
| ) , ( |
| ; |
| ); ( |
| ; π ) .... |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
8 lis 23:01
sushi_ gg6397228:

c) 4sin 2x −−> zwezamy w prawo i lewo dwukrotnie
normalnie mamy na przedziale (0; π) wykres nad osia os, teraz bedziemy mieli dla przedzialu
4 z przodu oznacza ze bedziemy do rozciagali w gore i dol ==> 4czterokrotnie
8 lis 23:08
sushi_ gg6397228:
d) 1/2 cos 1/3x −−> rozciagamy TRZYKROTNIE lewo i prawo; sciskamy z gory i dolu dwukrotnie
8 lis 23:14
sushi_ gg6397228:
8 lis 23:14
sushi_ gg6397228:
8 lis 23:17
martuska: dziekuje
9 lis 17:05
martuska: a w tym ctg napewno rozciagamy trzykrotnie
9 lis 17:18
9 lis 20:13