sin, cos itp
martuska: mam ustalic ktora z podanych funkcji jest parzysta, ktora nieparzysta a ktora nie jest ani
parzysta, ani nieparzysta. Funkcje: f(x)= sin x + cos x
g(x)=sin x * tg x
h(x)=tg x + ctg x a odp powinny byc g− parzysta, h− nieparzysta, f− ani parzysta ani
nieprzysta, jak to zrobic?
8 lis 22:11
sushi_ gg6397228:
podaj definicje parzystosci , nieparzystosci funckji
8 lis 22:15
Jack:
parzystość to spełnianie warunku f(x)=f(−x)
nieparzystość to z kolei taki warunek: f(x)=−f(−x)
Podstawiaj i sprawdzaj.
8 lis 22:15
martuska: dziekuje
8 lis 22:19