Proszę o pomoc w jednym zadanku z twierdzenia talesa
Keira: Zbuduj trójkąt ABC, w którym kąt BAC = 3/2 kąta ABC, a kąt ACB = 60st. h z wierzchołka C =
2,5cm
(trzeba jakoś skonstruować ten trojkąt)
8 lis 22:07
sushi_ gg6397228:
policz ile stopni maja pozostałe kąty
8 lis 22:16
Keira: policzyłam, ale jak to skonstruować?
8 lis 22:25
sushi_ gg6397228:
ile wynosza
8 lis 22:28
Keira: 72 i 48
8 lis 22:30
sushi_ gg6397228:
trygonometrie znasz (sinusa, cosinusa , itp)
8 lis 22:32
Keira: no właśnie to raczej ma być bez trygonometrii, coś z tw. Talesa...
8 lis 22:39
Bogdan:

Trzeba rozwiązać układ równań:
| | 3 | |
α + β + 60 = 180 i α = |
| β |
| | 2 | |
8 lis 22:44
sushi_ gg6397228:
na Talesa za malo danych
8 lis 22:48
Keira: aha...dzięki za chęci
8 lis 22:50
Bogdan:
Keira − rozwiąż podany układ równań:
α + β = 120
o
8 lis 22:53
sushi_ gg6397228:
kąty juz ma policzone
8 lis 23:02
Bogdan:

Można spróbować skonstruować pięciokąt foremny. Kąt środkowy ma miarę 72
o.
Kąt wewnętrzny ma miarę 108
o, 48
o = 108
o − 60
o. W ten sposób uzyskamy kąty
o miarach 48
o i 72
o.
8 lis 23:34
Bogdan:

Jeśli nałożymy na siebie pięciokąt foremny i trójkąt równoboczny, to otrzymamy m.in. kąty
o miarach 48
o i 72
o, a nawet trójkąt o kątach: 48
o, 60
o, 72
o.
8 lis 23:54
klopsik: 7( |x| − 2 ) < |x| + 10
9 lis 00:00