problem
TOmek:

Ramie trójkąta równoramiennego ma długość b, a kąt przy podstawie ma miarę α. Wyznacz długość
promienia b) okręgu wpisanego w trójkąt
ja to tak zrobiłem i nie wiem czy jest dobrze:
| | h | | 1 | |
sinα= |
| w trójkącie równobocznym |
| to r okregu wpisanego. |
| | b | | 3 | |
wieć
h=sinα*b / 3
nie wiem czy to jest dobrze.
8 lis 21:52
think: owszem jest tak w trójkącie równobocznym, ale Ty przecież masz trójkąt równoramienny...
8 lis 21:54
TOmek: pomozesz mi zrobić te zadanie, tak po kroku?
8 lis 21:56
TOmek: stanąłem na tym ,ze h=sinα*b z tego co pamiętam nie znam zadnego wzoru na r w trójkącie
równoramiennym, nie wiem co dalej.
8 lis 21:57
think: skorzystaj z tego, że promień okręgu wpisanego w trójkąt to
u Ciebie to
a możesz policzyć np z tw. cosinusów...
a
2 = b
2 + b
2 − 2b
2cos(π − 2α)
a = b
√2 − 2cos(π − 2α)
z resztę już sam sobie dolicz
8 lis 21:59
TOmek:

ja mam to tak opisane w książce, lecz dla mnie jest to nadal trudne.
| a | |
| =cosα stąd a=b cosα .Srodek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów |
| b | |
trójkąta więc
stąd
| | r | | α | |
nie rozumiem tego |
| =tg |
| .. wiem co to dwusieczna ale skąd to się wzieło .. |
| | a | | 2 | |
8 lis 22:10
TOmek:
8 lis 22:19
think:

teraz widzisz dlaczego
sorki że tak długo ale walczyłam z kolorami i poległam
8 lis 22:40
think: | | α | |
ten tg to powinno być tg |
| |
| | 2 | |
8 lis 22:41
TOmek: myślałem ,ze mnie zostawiłas xD
tak to wymyslili..., dziekuje pieknie za wytlumaczenie. Na CIebie mozna zawsze liczyć
8 lis 22:46
TOmek: | | 1 | |
A jak w trójkąt równoramienny wpiszemy okrąg to zasada |
| =r nie istnieje. Ona jest i |
| | 3 | |
wyłącznie przy równoległoboku, tak?
8 lis 22:48
think: równobocznym
8 lis 22:48
think: muszę przyznać, że cwanie to zrobili

i nie męczyli z tw. cosinusów... no ładne rozwiązanie w
tej książce
8 lis 22:49
TOmek: Książki Kiełbasy. Juz powoli kończe te "wstępne zadanka" i zaczynam zadanka maturalne, szczerze
mówiąc juz nie mogę sie doczekac az sprawdzę sie w prawdziwym polu bitwy

Potem zostanie mi
geom. analityczna, stereometria i prawdopodobienstwo. Ile to juz człowiek zrobil \o/
8 lis 22:52
think: sprawdzisz się czy nas
8 lis 22:53
TOmek: może mi sie udaje jakies 2 zadanka zrobić samemu xD
8 lis 22:55
TOmek: bez przesady mam jeszcze pełno czasu do matury 18 miesięcy
8 lis 22:55
think: TOmek jak się zabierasz za jakiś dział to spróbuj poszukać do tego teorii jak nie masz w
podręczniku to na necie, wałkuj tablice matematyczne w ten sposób nauczysz się znacznie więcej
niż jak my Ci rozwiążemy to zadanie. Chociaż przy następnym zadanku dam Ci szkołę a co

ale
nie wiem czy dziś bo już jestem padnięta.
8 lis 22:59
meg: 1.Ramię trójkąta równoramiennego ma długość b, a kąt przy podstawie ma miaręα. Wyznacz długość
promienia
a) okręgu opisanego na trójkącie
b) okręgu wpisanego w trójkąt
2. Jeden z boków trójkąta ma długość α, zaś kąty trójkąta przyległe do tego boku mają miary α i
β.
a) znajdź promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
b) wyznacz długość pozostałych boków trójkąta.
c) znajdź promień okręgu wpisanego w trójkąt.
Bardzo proszę o pomoc i rozwiązanie tych dwóch zadań krok po kroku. Matematykę miałam bardzo
dawno, a muszę rozwiązać te zadania. Będę wdzieczna za pomoc.
22 wrz 14:10