matematykaszkolna.pl
problem TOmek: rysunekRamie trójkąta równoramiennego ma długość b, a kąt przy podstawie ma miarę α. Wyznacz długość promienia b) okręgu wpisanego w trójkąt ja to tak zrobiłem i nie wiem czy jest dobrze:
 h 1 
sinα=

w trójkącie równobocznym

to r okregu wpisanego.
 b 3 
wieć
 h 
sinα=

b 
h=sinα*b / 3
 sinα*b 
r=

3 
nie wiem czy to jest dobrze.
8 lis 21:52
think: owszem jest tak w trójkącie równobocznym, ale Ty przecież masz trójkąt równoramienny...
8 lis 21:54
TOmek: pomozesz mi zrobić te zadanie, tak po kroku?
8 lis 21:56
TOmek: stanąłem na tym ,ze h=sinα*b z tego co pamiętam nie znam zadnego wzoru na r w trójkącie równoramiennym, nie wiem co dalej.
8 lis 21:57
think: skorzystaj z tego, że promień okręgu wpisanego w trójkąt to
 2P 
r =

a + b + c 
u Ciebie to
 2P 
r =

a + 2b 
a możesz policzyć np z tw. cosinusów... a2 = b2 + b2 − 2b2cos(π − 2α) a = b2 − 2cos(π − 2α) z resztę już sam sobie doliczemotka
8 lis 21:59
TOmek: rysunekja mam to tak opisane w książce, lecz dla mnie jest to nadal trudne.
a 

=cosα stąd a=b cosα .Srodek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów
b 
trójkąta więc
r α 

=tg

a 2 
stąd
 α 
r=a * tg

=
 2 
 α 
b cosα*tg

2 
 r α 
nie rozumiem tego

=tg

.. wiem co to dwusieczna ale skąd to się wzieło ..
 a 2 
8 lis 22:10
TOmek:
8 lis 22:19
think: rysunekteraz widzisz dlaczego sorki że tak długo ale walczyłam z kolorami i poległam
8 lis 22:40
think:
 α 
ten tg to powinno być tg

2 
8 lis 22:41
TOmek: myślałem ,ze mnie zostawiłas xD tak to wymyslili..., dziekuje pieknie za wytlumaczenie. Na CIebie mozna zawsze liczyć
8 lis 22:46
TOmek:
 1 
A jak w trójkąt równoramienny wpiszemy okrąg to zasada

=r nie istnieje. Ona jest i
 3 
wyłącznie przy równoległoboku, tak?
8 lis 22:48
think: równobocznym emotka
8 lis 22:48
think: muszę przyznać, że cwanie to zrobili emotka i nie męczyli z tw. cosinusów... no ładne rozwiązanie w tej książceemotka
8 lis 22:49
TOmek: Książki Kiełbasy. Juz powoli kończe te "wstępne zadanka" i zaczynam zadanka maturalne, szczerze mówiąc juz nie mogę sie doczekac az sprawdzę sie w prawdziwym polu bitwy emotka Potem zostanie mi geom. analityczna, stereometria i prawdopodobienstwo. Ile to juz człowiek zrobil \o/
8 lis 22:52
think: sprawdzisz się czy nas
8 lis 22:53
TOmek: może mi sie udaje jakies 2 zadanka zrobić samemu xD
8 lis 22:55
TOmek: bez przesady mam jeszcze pełno czasu do matury 18 miesięcy emotka
8 lis 22:55
think: TOmek jak się zabierasz za jakiś dział to spróbuj poszukać do tego teorii jak nie masz w podręczniku to na necie, wałkuj tablice matematyczne w ten sposób nauczysz się znacznie więcej niż jak my Ci rozwiążemy to zadanie. Chociaż przy następnym zadanku dam Ci szkołę a coemotka ale nie wiem czy dziś bo już jestem padnięta.
8 lis 22:59
meg: 1.Ramię trójkąta równoramiennego ma długość b, a kąt przy podstawie ma miaręα. Wyznacz długość promienia a) okręgu opisanego na trójkącie b) okręgu wpisanego w trójkąt 2. Jeden z boków trójkąta ma długość α, zaś kąty trójkąta przyległe do tego boku mają miary α i β. a) znajdź promień okręgu opisanego na tym trójkącie. b) wyznacz długość pozostałych boków trójkąta. c) znajdź promień okręgu wpisanego w trójkąt. Bardzo proszę o pomoc i rozwiązanie tych dwóch zadań krok po kroku. Matematykę miałam bardzo dawno, a muszę rozwiązać te zadania. Będę wdzieczna za pomoc.
22 wrz 14:10