rozwiaz rownanie
monika: rozwiąż równania
| | 3−x | | 15−x | |
|
| + |
| =0
|
| | x+3 | | x2 + 3x | |
mam pytanie jak policzyc dalej te równanie jesli jest doprowadzone do takiej postaci :
−x
3 +5x
2 + 3x +45=0
8 lis 21:50
sushi_ gg6397228:
a kto kazał wymnazac takie brzydkie liczby
zrob wspolny mianownik
8 lis 21:56
monika: | | (3−x)(x2 −3x) | |
wspolny mianownik to zrobiłam na samym poczatku czyli |
| + |
| | (x +3)(x2 + 3x) | |
| | (15 −x)(x+3) | |
|
| =0
|
| | (x +3)(x2 + 3x) | |
i po dalszych obliczeniach wychodza mi takie własnie brzydkie liczby i co z nimi dalej
8 lis 22:06
sushi_ gg6397228:
źleeeee
8 lis 22:08
sushi_ gg6397228:
x2+3x=x(x+3)
8 lis 22:09
monika: ojej no tak dzieki
8 lis 22:25
sushi_ gg6397228:
jakie tam wyszly liczby ( pamietaj o dziedzinie)
8 lis 22:29
monika: | | 1 | | 1 | |
wiec tak rozwiazanie całego równania wyszło mi −4 |
| oraz 1 |
| należa do dziedziny |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 22:36
sushi_ gg6397228:
a podstawilas je do wyjsciowego i sie zgadza wszystko
8 lis 22:50
monika: ...................nie

. ale wiem gdzie jest bład bynajmiej jeden napoczatku obliczen
zamiast minus liczyłam plus. ale wogóle wpisze jak liczyłam bo mi cos dalej nie pasuje
8 lis 23:04
sushi_ gg6397228: dobrze
8 lis 23:09
monika: | −x2 + 2x +15 | |
| =0 / * x(3−x)
|
| x(3−x) | |
−x
2 + 2x +15 z tego delte i własnie pierwiastek mi wychodzi taki brzydki
8 lis 23:10
sushi_ gg6397228:
masz (x+3) a nie(x−3)
8 lis 23:15
sushi_ gg6397228:
liczby wychodza ładne
8 lis 23:20
monika: tak teraz zle wpisałam jak liczyłam to w mianowniku jest x(x+3)
8 lis 23:20
sushi_ gg6397228:
to zapisuj kazde obliczenie
8 lis 23:24
monika: dobra ok chyba juz za pózno i dodawac nie potrafie przy liczeniu delty tez zrobiłam taki głupi
bład liczby sa 2,5 i 4,5
8 lis 23:25
monika: tak?
8 lis 23:25
sushi_ gg6397228:
x2−2x−15=0 taka masz postac rownania kwadratowego
8 lis 23:28
monika: nie z minusem z przodu
8 lis 23:30
monika: poniewaz x(3−x) +15 −x= 3x−x2 +15 −x= −x2 + 2x +15
8 lis 23:33
sushi_ gg6397228:
−x2+2x+15=0 ( podziel przez −1)
x2−2x−15=0 <==> (x−5)(x+3)=0 ( wzory Viete'a + kilkunastoletnie doswiadczenie w szukaniu
pierwiastkow )
8 lis 23:34
monika: to to samo co napisałes zle popatrzałam
8 lis 23:35
sushi_ gg6397228:
i jakie widzisz u mnie miejsca zerowe
8 lis 23:36
monika: a nie moge tego policzyc delta
8 lis 23:36
monika: 5 i3
8 lis 23:37
monika: −3
8 lis 23:37
sushi_ gg6397228:
liczylas delta i wyszly Tobie 2,5 i 4,5

wiec widac cos nie umiesz delty liczyc
x
1= 5 lub x
2= −3 ( dziedzina ) i rozwiazanie jest ...
8 lis 23:39
monika: wzorow vite'a tym bardziej nie umiem. ale spróbuje poczytac cos na stronce moze cos zrozumiem.
a jeszcze jesli wyszło −3 tzn ono nie nalezy do dziedziny i rozwiazanie to tylko 5
8 lis 23:47
monika: ale wogóle to nie rozumiem czemu ta delta mi nie wyszła

tyle ze ja liczyłam −x2 + 2x +15
Δ=4−4*(−1) +15=4+45= 49
8 lis 23:55
sushi_ gg6397228:
Δ=(22)− 4*(−1)* 15= 4+60=64
8 lis 23:59
sushi_ gg6397228:
4*15=60 a nie 45
8 lis 23:59
monika: no fakt

dzieki ide spac bo juz mi mozg nie pracuje

dzieki za pomoc
9 lis 00:05
monika: najlepsze było to ze sama sobie napisałam wzor na delte b2 − 4ac a ciagle z uporem
podstawiałam +15 nie wiem czemu
9 lis 00:07
sushi_ gg6397228:
to i tak by nie dalo 49
4+4+15= 23 a Ty podalas 4+45=49
9 lis 00:09
monika: ja to zrobiłam jeszcze ciekawiej czyli tak jakby ze "wzoru" b2− 4a+c i atedy mi własnie wyszło
49
9 lis 00:14
monika: a własciwie to niewiem juz sama co ja zrobiłam
9 lis 00:15
monika: ide spac bo juz nie wiem sama co ja pisze jak cos to jutro sie odezwe o te wzory vitea bo to
tez mi sie przyda dzieki za pomoc dobranoc
9 lis 00:17