rozdlad na czynniki
lusi: w(x) = x5+3x4−12x2
8 lis 21:26
lusi:
8 lis 21:34
sushi_ gg6397228:
wyciagnij x2 przed nawias (a potem podstawias dzielnik wyrazu wolnego tj dzielniki 12) i patrz
kiedy W(dzielnika)=0
8 lis 21:39
lusi: nie rozumiem mozesz to rozpiisac


?
8 lis 21:41
sushi_ gg6397228:
wyciagnij przed nawias W(x)= x2(x3+3x2−12)
8 lis 21:42
sushi_ gg6397228: a teraz jakie sa dzielniki 12
8 lis 21:43
lusi: 1,3 nadal tego nie rozuemiem
8 lis 21:46
lusi:
8 lis 21:51
sushi_ gg6397228:
1,2,3,4,6,12 ; −1,−2, −3,−4,−6,−12 teraz podstawiaj po kolei pod "x' te wartosci i patrz
kiedy wielomian sie wyzeruje tz W(liczby)=0
jak nie rozumiesz−−> poczytaj podrecznik ze szkoły i tw Bezout'a
8 lis 21:53
lusi: dziekuje
8 lis 22:03
sushi_ gg6397228:
jakie wyszly liczby co daja 0
8 lis 22:09
sushi_ gg6397228:
oraz ciekawi mnie czy dobrze przepisalas potegi, bo mi cos nie pasuje
8 lis 22:10