POMOCY!
szakallaka: Witam.Czy ktoś pomógłby mi roziązać te oto zadanie(2klasa liceum temat lekcji: badanie
trójmianu kwadratowego−zadania optymalizacyjne) Bardz proszę o pomoc, i jak najprostsze
rozwiązanie:
1.Liczbę 30 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb tak,aby suma ich kwadratów była
najmniejsza.
odpowiedź.:15; (−15)
2.Krótszy bok prostokąta o wymiarach 5cm x 8cm zwiększamy o x cm,a dłuższy bok zmniejszamy o x
cm.
a)wyznacz wzór funkcji opisującej pole nowego prostokąta w zależności od długości x ; podaj
dziedzinę tej funkcji.
b)dla jakiej długości x pole otrzymanego prostokąta jest największe? oblicz to pole.
8 lis 21:17
Joasia: 30=x+y,czyli y=30−x nasza funkcja f=x2+y2, podstaw y=30−x, zastosuj wzór skróconego mnożenia
i masz funcje kwadratową! a ta funkcja "ma wartość najmniejsżą w swoim wierzchołku" wyznacz
współrzędną x wierzchołka tej f−cji.
8 lis 21:39
szakallaka: bardzo proszę o rozwiązanie 2 zadania krok po kroku, na prawdę jestem matołem matematycznym. ;c
8 lis 21:45
szakallaka: w zadaniu pierwszym doszłam do postaci 2x2−60x+900, i nie moge wyznaczyć x wierzchołka
pomocy!
8 lis 22:04
sys: p=−b/2a
26 maj 20:38
krzysiek 1f: p=−(−60)/2*2 a=2
b=−60
c=900
p=60/ 4
p=15
30=15+15
26 maj 20:41
Pater: dlaczego w 2 zadaniu dziedzina jest przedzial (0,8)? tak mam w odpowiedziach..
22 paź 19:47