błagam o pomoc :(
Ankaaaa.: błagam o pomoc

W pudełku jest 10 losów, wśród których jeden daje wygraną 30 zł, cztery dają wygraną po 10 zł
każdy, a pozostałe są puste. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że kupując jednocześnie trzy
losy wygramy 30 zł.
8 lis 21:10
voltage: Wiesz co to drzewko probablistyczne?
8 lis 21:22
Ankaaaa.: nie. To zadanie jest z działu prawdopodobieństwo klasyczne.
8 lis 21:28
voltage: No tak i tak będzie trzeba użyć klasycznej def. prawdopodobieństwa, spróbuje jakiś inny sposób
w takim razie wymyślić
8 lis 21:31
Ankaaaa.: z góry bardzo dziękuje, siedzę nad tym zadaniem od godziny czasu i ciągle mi nie wychodzi
8 lis 21:36
Justys: 1*30 zł
4*10 zł
5*0 zł
kupujemy 3 losy
za pierwszym razem kupujemy ten z kwota 30 zl i dwa puste czyli 1*5*4=20
za drugim trzy z kwota 10 zl czyli 4*3*2=24
innych opcji nie ma
wiec: 20+24=44
8 lis 21:47
nikka: ale to ma być prawdopodobieństwo...
8 lis 21:49
Ankaaaa.: | | 7 | |
ale P(A)= |
| więc chyba nie o to chodzi |
| | 60 | |
8 lis 21:49
8 lis 21:58
Ankaaaa.: Ok wychodzi, tylko teraz dlaczego takie działanie ?
8 lis 21:59
Jack:
| | | |
1. 1* | bo mamy taką opcję: jeden za 30zł i dwa z pięciu pustych.
|
| | |
| | | |
2. 4 bo | bo wybieramy 3 z 4 losów za 10 zł
|
| | |
W Ω zdarzenia są takie: dowolne 3 losy w 10.
Widać, że żadne wariacje nie wchodzę w grę bo losy które mamy w ręku możemy sobie przekładać
jak nam się podoba, a i tak są to te same losy (gdy chodzi o pieniadze jakie z nich mamy).
8 lis 22:04
Ankaaaa.: Dziękuje bardzo serdecznie za pomoc ! Udało się w końcu rozwiązać i zrozumieć
8 lis 22:47