algebra
Cleo: Algebra. Grupy liczbowe − kompletnie nie wiem jak się za to zabrać!
1. W zbiorze liczb rzeczywistych R określamy działanie x oplus y=x+y−3. Sprawdzić, że (R,
oplus)jest grupą abelową. Jaki jest element neutralny tego działania?
2. W zbiorze X liczb rzeczywistych większych od 1 określamy działanie x#y= 2−x−y+xy. Sprawdzić,
że (X,#) jest grupą abelową. Jaki jest element neutralny tego działania?
Prosiłabym o jakieś wytłumaczenie co z czym i dlaczego. Proszę!
8 lis 21:04
Jack:
znasz aksjomaty grupy?
8 lis 21:20
Cleo: element neutralny, element odwrotny, łączność czy tak?
8 lis 21:25
fred: 1.sprawdź aksjomaty grupy po pierwsze czy działanie jest łączne?
weźmy x oplus(y oplus z)=x oplus (y+z−3)=x+y+z−3−3=(x oplus y)oplus, wykazaliśmy, że działanie
jest łączne w zbiorze liczb rzeczywistych
2.istnienie elementu neutralnego łatwo zauważyć, że elementem neutralnym ze względu na to
działanie będzie 3, bo∀x x oplus 3=3 oplus x=x
3.każdy element zbioru jest odwracalny ze względu na działanie, czyli jakiś x oplus x−1=e,
gdzie e, to element neutralny ze względu na działanie− w naszym przypadku 3 łatwo zauważyć, że
w naszym przypadku będzie to 6−x, bo 6−x oplus x=x oplus 6−x=x−x+6−3=3
zatem aksjomaty grupy są spełnione − podana struktura algebraiczna wraz z określonym działanim
tworzy grupę. Aby pokazać, że grupa jest grupą abelową, należy jeszcze wykazać, że działanie
jest przemienne, tzn x oplus y=y oplus x (inne określenie grupy abelowej to grupa przemienna)
8 lis 21:25
Joasia: 1. o ile pamiętam gr abelowa musi być przemienna tj jeśli np # oznacza działanie oplus to:
x#y=y#x czyli u nas x#y=x+y−3 a y#x=y+x−3, czyli to działanie jest przemienne

element neutralny (ozn e) to taki że x#e=x , czyli u nas e=3 bo x#3= x+3−3=x

sprawdz czy nie należy wykazać łączności i wskazać elementu przeciwnego (tj takiego żę x#y=e,
czyli x+y−3=3)
8 lis 21:34
Cleo: Sorry ale dalej nie rozumiem

Może tak. Co do łączności grupy to (a#b)#c = a#(b#c) i teraz
czym w przypadku 1. jest a, b i c. Nie widzę tego.
8 lis 21:48