jak wyznaczyc liczbę kiedy mamy podane jej przybliżenie i błąd przybliżenia ?
Monika: Wyznacz liczbę x jeżeli przybliżenie z nadmiarem liczby x równe jest 13.6, błąd względny tego
przybliżenia wynosi 0.00369
| | |a−b| | |
wzór na błąd wględny |
| gdzie a to wartość dokładna, b to jej przybliżenie |
| | |a| | |
Byłabym bardzp wdzięczna, jakby ktoś pomógł
z góry dzięki ; )
8 lis 20:58
Kubba: Ej Monika − podstawówka ?.... |a−13.6|=|a|*0.00369 . 13.6 przybliżenie z nadmiarem, więc
13.6>a, opuszczamy wartość bezwzględną 13.6−a=a*0.00369. a*1.00369=13.6 . a= 13.6 / 1.00369. a
= 13.550000498161783020653787524036
9 lis 09:21