Geometria analityczna - 5 zadanek
unknown: Bardzo proszę o zrobienie poniższych zadań i opis krok po kroku jak je rozwiązać.
1. Wyznacz równanie okręgu którego średnicą jest odcinek AD gdy A=(−5;7) i D=(−3;−1), oraz
wyznacz równanie stycznej do okręgu w punkcie A.
2. Zbadaj ile punktów wspólnych z okręgiem (x+3)
2 + (y−2)
2 =31 ma prosta o równaniu y=2x−1
3. Punkty A=(4;−1), B=(3;6), C=(−1;3) są wierzchołkami trójkąta
a) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka A.
b) Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej AB przechodzącej przez punkt C
4. Narysuj w układzie współrzędnych figurę określoną układem nierówności
5. Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o równaniu x
2+y
2+6x−4y+9=0 względem
prostej y=−1