równania okręgów
Ania: Określ wzajemne położenie okręgów danych równaniami :
a)m o1 : (x−3)2+(y+4)2=8
o2: x2+y2−4x+6y+11=0
b) o1= (x+4)2+(y+1)2=25
o2 : (x+2)2+(y+2)2=2
8 lis 20:43
ostr: a) okrąg O1 o srodku S1 = (3,−4) i promieniu r1 = 2√2
okrąg O2 x2 + y2 − 4x +6y + 11 =0
(x−2)2 − 4 +(y+3)2 − 9 + 11 = 0
(x−2)2 + (y+3)2 = 2
więc Srodek S2 = (2,−3) i promień r2=√2
Teraz pozostaje obliczyć odległość pomiędzy środkami i biorąc pod uwagę ich promienie wyciagnąc
odpowiednie wnioski.
W sumie to można też rozwiązać układ równań i otrzymamy ewentualne punkty przecięcia się tych
okręgów.
8 lis 20:49
Ania: thanks okazało się że źle wzór używałam
8 lis 20:57
lol: r1 = 4 cm, r2 = 2 cm i │S1S2│= 6 cm
16 gru 16:39