altaeir: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x - 2), (x + 4) daje reszty odpowiednio
równe -3 oraz -51.Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x3
+ 3x2 - 6x - 8, wiedząc ,że liczba -1 jest miejscem zerowym wielomianu W(x)
8 sty 15:52
nie wiem czy Ci to coś da, zaczęlam robić bo mi się wydawało, że wiem jak, ale utknęłam. jeszcze będę próbować;): Każdy wielomian można zapisać w postaci:
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(x)=(x-2)*Q1(x)-3
W(x)=(x+4)*Q2(x)-51
W(-1)=0
P(x)=x3+3x2-6x-8
Kandydaci:
p=plus minus(1)
q=plus minus (1,2,4,8)
p/q=plus minus (1;1/2;1/4;1/8)
W(-1)=0⇔(x+1)|P(x)
r III II I W R
1 3 -6 -8
-1 1 2 -8 0
P(x)=(x+1)(x2+2x-8)
Δ=4+32=36
x1=-4
x2=1
P(x)=(x+1)(x-1)(x+4)
W(x)=(x+1)(x-1)(x+4)*Q3(x)+R(x)
8 sty 16:19
Eta:
Reszta R(x) z dzielenia jest wielomianem st,≤ 2
czyli postaci
R(x)= ax2 +bx +c musimy znaleźć a, b, i c
wiemy ,że W(2)= - 3 W( - 4)= - 51 --- bo to zdzielenia przez
( x -2) i (x +4)
ponadto wiemy ,żę
W( -1) = 0 --- bo miejcse zerowe
otrzymamy trzy równania z a, b , c
1/ W(x)= P(x)*Q(x) + R(x)
W(x)= Q(x)*( x3 +3x2 - 6x - 8) + ax2 +bx +c
W(2) = Q(2) * 0 + a*22 +b*x +c = 4a +2b +c
czyli W(2)= - 3 więc
4a +2b +c = -3 podobnie drugie dla W(-4)= - 51
16a - 4b +c = - 51 trzecie z W(-1)=0
a - b +c =0
teraz rozwiązać ten układ trzechrównań
i po rozwiazaniu wstawić do R(x) = ax2 +bx +c i tyle!
dasz radę ! bo musze na chwilkę wyjść!
Powinno Ci wyjść a= - 3 b= 2 c= 5
czyli R(x)= - 3x2 +2x +5
8 sty 16:25
altaeir: Wiem już jak zrobić od momentu P(x) =( x+1)(X2 +2x - 8),po obliczeniu delty i
rozłożeniu.
ale jest mały problem nie rozumiem o co chodzi z kandydatami i oznaczeń III, II , I, W ,
R,
domyśliłem się że trzeba podstawić najpierw 1 a potem -1,ale dlaczego właśnie tak?
Przepraszam za to ,że moja wypowiedź jest niespójna.
8 sty 16:29
Eta: Atelier!
tam w W(2) = Q(2) *0 +a*22 +b*2 +c zero wyszło jak
policzymy P(2)= 23 +3*22 - 6*2 - 8= 8 +12 - 12 -8 = 0
to już wiesz slkąd mi się wzięło to zero!
pozostałych też P(-1)=0 i P(-4)=0
8 sty 16:32
altaeir: do Eta:
Wyszło mi twoim sposobem.Początkowo robiłem tak jak ty,ale dałem zły wzór na resztę.
8 sty 16:35
Eta:
No i tak ma być! bo takim sposobem najprościej!
A jaką masz odp? Zgadza się ? .... powinna taka być

Trzeba zawsze określić stopień reszty
Jeżeli dzielisz przez wielomian 3- go st .. toreszta jest st ≤ 2
8 sty 16:38