zbadać na podstawie definicji granicy ciągu czy
paweł: zbadać na podstawie definicji granicy ciągu czy: lim n/2n+1=1/2
8 lis 20:03
paweł:
8 lis 20:13
paweł: pomoze ktos?
8 lis 20:13
8 lis 20:21
Grześ: dobrze
8 lis 20:23
paweł: 
potrafisz to zrobic?
8 lis 20:26
Grześ: podziel przz n:
| 1 | | 1 | |
| zbiega do zera, więc: = |
| |
| n | | 2 | |
8 lis 20:33
paweł: to to wiem chodzi i na podstawie def
8 lis 20:36
paweł: to to wiem. chodzi mi na podstawie def
8 lis 20:36
Maro: Ian−gI<ε
I n2n+1−12 I<ε
I 2n−2n−14n+2 I<ε
I − 14n+2 I<ε
14n+2<ε /*4n+2
1<4nε+2ε
1−2ε<4nε/;4ε
n> 1−2ε4ε
8 lis 20:44
paweł: i to wszystko? to oznacza ze g=
12
8 lis 20:49
Maro: Zatem dla ε>0 istnieje taka liczba n0, że dla każdej liczby naturalnej n>n0 prawdziwa jest
nierówność Ian−12I<ε, co dowodzi, że granica ciągu an jest liczba 12
8 lis 20:59
paweł: da się prościej
8 lis 21:10
fred: to znaczy tyle że począwszy od pewnego wskaźnika odległość wyrazów ciągu od g jest nie większa
niż ε i taki wskaźnik możemy znaleźć dla wszystkich epsilonów większych od 0. inaczej−jeśli
dówód ma wynikać wprost z definicji chyba się nie da− to najlepsze, najściślejsze
zdefiniowanie granicy ciągu
8 lis 21:15