:)
M4ciek: Czy to tak ma byc

Niby proste , a nie mam odp.
Oblicz :
a) srednia liczbe ksiazek przypadajaca na jednego czytelnika
b) wariancje(D
2)
c) odchylenie standardowe(D =
√D2 )
liczba przeczytanych ksiazek : 0 2 4 11
liczba czytelnikow: 3 4 5 1
| | 3*0 + 4*2 + 5*4 + 1*11 | |
a) |
| = 3 |
| | 13 | |
| | (0−3)2 + (2−3)2 + (4−3)2 + (11−3)2 | |
b) D2 = |
| = |
| | 4 | |
c) D =
√D2 =
√754
8 lis 19:44
nikka: wydaje mi się, że przy liczeniu wariancji powinno być w liczniku 3*(0−3)2 + 4*(2−3)2 +
...
8 lis 19:49
Jack:
przy wariancji jest ok.
8 lis 19:50
M4ciek: Na pewno ?
8 lis 19:51
M4ciek: Czyli wszystko sie zgadza ?
8 lis 19:51
Jack:
sorry, nikka ma rację <OK> Nie dodałeś jeszcze kilku wyrazów, co się sprowadzi do zapisu
zaproponowanego przez nikka.
8 lis 19:52
M4ciek: Aaa czyli wariancje liczymy nie tylko od liczby przeczytanych ksiazek , ale uwzgledniamy tez
liczbe czytelnikow

?
8 lis 19:54
M4ciek: A w mianownik sie nie zmienia rozumiem?
8 lis 19:56
M4ciek: Czy w mianowniku bedzie 13
8 lis 19:58
M4ciek: Hmm?
8 lis 20:10