Funkcja f(x) = - (x-2)^2 + b nie ma miejsc zerowych dla :
Polka: Funkcja f(x) = − (x−2)2 + b nie ma miejsc zerowych dla :
odpowiedz b<0
wiem ,ze w nawiasie trzeba skorzystac ze wzoru na kwadrat roznicy ale co dalej? moze ktos
podpowiedziec?
8 lis 19:19
nikka: Hmm...Mam nadzieję, że będzie ok.
Myślę sobie tak, że współczynnik a funkcji kwadratowej (to co przed x2) jest ujemny, więc
ramiona paraboli skierowane są w dół. Aby tak położona funkcja nie miała miejsc zerowych to
punkt przecięcia z osią OY musi leżeć poniżej osi OX.
Punkt przecięcia z osią OY liczymy podstawiając pod x liczbę 0 czyli byłby to punkt (0,b), ten
punkt będzie pod osią OX wtedy gdy b< 0 (b będzie liczbą ujemną).
8 lis 20:00
Ola: f(x) = −(x−2)2 + b
Mz:
0=−(x−2)2 +b
−b = −(x−2)2 / *(−1)
b = (x−2)2
(x−2)2 <−− to zawsze jest dodatnie
czyli żeby równanie nie miało miejsc zerowych, musi wyjść sprzeczność, więc b<0
8 lis 20:32
nikka: (x−2)2 nie zawsze jest dodatnie bo dla x = 2 jest równe 0
8 lis 20:35
nikka: aczkolwiek widzę też błąd w swoi rozumowaniu − funkcja kwadratowa może mieć miejsca zerowe i
punkt przecięcia z osią OY pod osią OX
8 lis 20:39
Grześ: To nie tak sie dzieci robi

wymnażamy nawias:
f(x)=−x
2+4x−4+b
Δ=16−16+4b=4b
brak miejsc zerowych dla
Δ<0
4b<0
b<0
8 lis 20:40
nikka: a nie można z postaci kanonicznej − myślałam o sposobie bez robienia właśnie tych obliczeń,
tylko za bardzo naciągnęłam fakty

?
8 lis 20:45
nikka: a jest ujemne, ramiona paraboli w dół , wierzchołek powinien leżeć pod osią OX ?
8 lis 20:46
Grześ: Tak, właśnie
8 lis 20:48
Ola: Przepraszam Grześ, ale moje rozumowanie też jest dobre

tylko zapomniałam dopisać, że jeszcze
może być równe 0 i wszystko by się zgadzało
8 lis 20:49
Grześ: No dobra, w sumie to jak kto woli. Nie bede sie sprzeczał o metodę, bo mozna zrobic
interpretacje geometryczną, postaci kanonicznej jak i również wyróżnika.
Nie bijcie
8 lis 20:51
nikka: Postać kanoniczna to :
f(x) = a(x−p)
2 + q (p,q) − współrzędne wierzchołka
f(x) = −1(x−2)
2 + b
p=2, q = b
aby wierzchołek był pod osią OX to jego druga współrzędna musi być ujemna czyli b < 0
czy teraz byłoby dobrze?
8 lis 20:53
mariola: dana jes tfunkcja f(x)=ax2+bx+c.Liczby −2 i 4 sa miejscami zerowymi tej funkcji oraz
f(0)=−8.Oblicz najmniejsza wartość tej funkcji
15 cze 12:04
ola: (x+2)2=
19 cze 20:27
picia:
x2+4x+4
nie umiesz dodac nowego zadania? tylko wcinasz sie w jakies stare tematy...
19 cze 20:30
Justi: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=√x2 + √−x2
5 lut 17:31
Marian Kopyto : jak obliczyć:
f (x) =2 dla x <−2?
3 cze 21:21
przemodad: f(x)=x2−x
13 cze 19:29
bezendu:
13 cze 19:32
Mike: jak obliczyć wierczołek funkcji f(x)−x2−4|x|
?
8 paź 19:48