Piotrek: jak obliczyc sin225 stopni
8 sty 15:35
Eta:
Rozkładasz ze wzorów redukcyjnych
tak sin225o = sin(180o +45o)= - sin 45o
( minus ,bo końcowe ramie tego kata 225o w
III ćw. a tam sin ujemny
= - sin45o= - √2/2
8 sty 15:46
Eta:
Oczywiście - √2 /2
8 sty 15:46
bomberman: musisz znać wzory redukcyjne(poszukaj w internecie) ale do twojego przykładu podam ci
tylko jeden element.
sin180 stopni + α = -sinα
czyli sin225 to to samo co - sin45
8 sty 15:47
bajo: czyli jeszcze cos musze liczyc czy to
√2 /2 to jakis wynik
8 sty 16:07