oblicz granice ciągu
anulka 18: | 2n−22n+23n | |
| |
| 2n+3*22n−7*23n | |
pomóżcie proszę obliczyć granicę tego ciągu

przy n dążącym do nieskończoności
8 lis 19:02
Grześ: Najpierw może spróbować coś skrócić

t=2
n
Licznik: t
3−t
2+t=t(t
2−t+1) licznik zawsze będzie dodatni
Δ<0
Mianiownik: −7t
3+3t
2+t=t(−7t
2+3t+1)
| t(t2−t+1) | | t2−t+ | |
| = |
| |
| t(−7t2+3t+1) | | −7t2+3t+1 | |
Licznik zawsze dodatni, więc określ jak zachowuje sie mianownik
8 lis 19:07
anulka 18: nie o to mi chodzi.... wiem że licznik i mianownik muszę pomnożyć przez 23n żeby pozbyć się
największej potęgi z mianownika....
8 lis 19:21
Grześ: Najlepiej wiesz co zrób

Podziel cały mianownik przez 2
3n i powinnaś otrzymać takie coś
np.:
| | 1 | |
( |
| )n, gdzie jest oczywiste, że to zbiega do zera |
| | 2 | |
8 lis 19:23
anulka 18: no właśnie a jak podzielić 22n przez 23n , tzn jaki będzie wynik....
8 lis 19:26
Grześ: | | 1 | |
22n*2−3n=2−n=( |
| ) n  |
| | 2 | |
8 lis 19:36
anulka 18: dzięki

pozdrawiam
8 lis 19:38
nikka: | | 2n | | 1 | |
np. |
| = |
| → 0 przy n→∞ |
| | 23n | | 22n | |
8 lis 19:41
anulka 18: a jest takie działanie na potęgach: a
m*n=(a
n)
m=(a
m)
n 
czy mogłabym skorzystać z
tego wzoru

czyli 2
2n=(2
2)
n
8 lis 20:11
Grześ: również, to z tego wynika
8 lis 20:23