prosze o pomoc. z gory dziekuje
Editth91: a) Narysoj siatke graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego,ktorego wszystkie krawedzie maja
dligosc 3 cm. oblicz jego pole powierzchni calkowitej
b) narysoj siatke graniastoslupa prawidlowego czworokatnego,ktorego pole powierzchni bocznej
jest rowne polowie pola powierzchni calkowitej,a krawedz boczna ma dlugosc 3 cm.
8 lis 18:48
dero2005:

a)
P
p = 3a
2√3 = 27
√3
P
b = 6a
2 = 54
P
c = P
p+P
b = 54+27
√3
b)
P
p =2a
2
P
b= 4ah
P
c = 2a
2+4ah
Warunek: P
b =
P−c2
2a2+4ah2 = 4ah
a=2h = 2*3 = 6
b)
8 lis 21:35
dero2005:

Rysunek do a)
8 lis 21:38
Editth91: dziekuje bardzo
8 lis 21:45