Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Jaka jest najbardziej prawdopodobna
asv: Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Jaka jest najbardziej prawdopodobna suma oczek?
8 lis 18:46
asv: @up
8 lis 19:18
nikka: ja bym zrobiła to tak (aczkolwiek z prawdopodobieństwa orłem nie jestem)
Jaką sumę oczek możemy uzyskać ? Możemy mieć 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,11, 12
i teraz trzeba byłoby wypisać ile mamy możliwości przy każdej sumie np.
1. suma = 2 mamy tylko (1,1)
2. suma = 3 (1,2), (2,1)
3. suma = 4 (1,3), (3,1), (2,2)
itp.
jak wypiszesz wszystkie − zobacz gdzie jest najwięcej par i ta będzie najbardziej prawdopodobna
8 lis 19:33
asv: miałem nadzieje na jakis szybszy sposob ale pewnie masz racje, krocej sie nie da
8 lis 19:37
nikka: być może jest, ale nic innego nie przychodzi mi aktualnie do głowy
8 lis 19:42
Grześ: Na 100% będzie to nieparzysta liczba oczek, i po chwili przemyślenia doszedłem do wniosku, że
będzie to 7. Spójrzcie:
7=6+1=5+2=4+3=3+4=2+5=1+6
Jest 6 kombinacji, nie ma takiej drugiej liczby oczek, dla przykładu:
8=2+6=3+5=4+4=5+3=6+2
Tu jest 5 kombinacji
8 lis 19:46