buli: W( x ) = x3 - 2x2 - 2x + 4
8 sty 15:16
8 sty 15:17
Eta:
Rozłożyć na czynniki? Obliczyć pierwiastki ? ... Tak?
8 sty 15:19
Eta:
W(x) = x2( x -2) -2 (x -2)= (x -2)( x2 -2) =
(x -2)(x -√2)(x +√2) --- to już rozkład na czynniki liniowe
więc pierw. wielomianu to
x1= 2 x2 = √2 x3= - √2
8 sty 15:22
buli: musze rozłozyc na czynniki
8 sty 15:28
buli: jak ci wyszło √2
8 sty 15:33
Eta:
ze wzoru a2 - b2= (a -b)(a +b)
x2 - 2= (x - √2)(x +√2) bo( √2)2 = 2
i ( - √2)2= 2
jakbyś miał
x2 - 4= (x -2)(x+2)
jak masz x2 - 3= (x -√3 )( x +√3) wiesz już?
8 sty 15:42
Piotrek: nom wielkie dzieki
8 sty 15:44