trygonometria równanie
Michał: Bardzo proszę o pomoc
8 lis 18:08
jusia: potem rozłóż cos 2α zgodnie ze wzorem
nastepnie sin
2α zamień zgodnie z 1 trygonometryczna
za cos α podstaw t (pamietając ze −1≤t≤1)
rozwiaż rownanie kwadratowe
wracasz od podstawien
i gotowe

milej pracy
8 lis 20:58
Michał: Dzięki wielkie
8 lis 21:38
Michał: Mogę jeszcze prosić o pomoc w takim przykładzie?
sin22x = sin3x + sinx
9 lis 17:55
ostr: oblicz sin2x i sin3x
9 lis 18:00
Michał: Nic mi to nie daje
9 lis 18:09
Michał: dochodzę do sytuacji (sinxcos
2x)(sinx − 1)=0 i nie wiem co dalej
9 lis 18:10
Michał: Swoja drogą, nie wiem też czy ja to dobrze liczę
9 lis 18:10
ostr: Zakładam, że do tego momentu jest dobrze bo sam nie robiłem.
sinxcos2x = 0⋁ sinx − 1 = 0
sinx=1 myśle że rozwiązesz
a do 1 za cos2x podstaw 1−sin2x (jedynka trygonometryczna)
9 lis 18:13