rozwiąż równanie
jusia: √x+3+√x=3
8 lis 17:43
Grześ: Dziedzina:
x≥−3 x∊<−3,+
∞)
Mając dziedzine, rozwiązujemy:
√x+3+
√x=3 / do kwadratu, bo w dziedzinie mamy określone, że są to nieujemne liczby
x+3+2
√x(x+3)+x=9
2
√x(x+3)=6−2x
√x(x+3)=3−x / ponownie do kwadratu
x(x+3)=9−6x+x
2
x
2+3x=9−6x+x
2
9x=9
x=1
Oto rozwiązanie
8 lis 17:49
jusia: nie pomyślałam żeby to jeszcze raz do kwadratu podnieść
a czy dziedzina nie powinna być od 0 do nieskończoności? bo przecież pod pierwiastkiem 2
stopnia nie może być liczby ujemnej... chyba
8 lis 18:00
Grześ: hmm, czyżbym źle spojrzał

?
Oczywiście

popraw sobie dziedzinkę oczywiście, lecz rozwiązanie nadal pozostanie
8 lis 18:06
jusia: dzięki wielkie
8 lis 18:06
Grześ: Nie ma sprawy
8 lis 18:07