Cześć poratujcie mnie z tym zadaniem
bp: Napisz równanie parametryczne prostej przez punkt P(2,−3,1) i prostopadłej do płaszczyzny
2x−y+4z−2=0 i prostopadłej do płaszczyny 2x−y+4z−2=0
8 lis 17:31
bp: pomoże ktoś
8 lis 18:29
bp: proszę was o pomoc
8 lis 19:28
Mateusz: Równanie płaszczyzny masz a więc nasza szukana prosta ma taki sam wektor kierunkowy co ta
płaszczyzna po tej informacji wiesz juz że wystarczy już tylko podstawić dane do odpowiedniego
wzoru oczywiście nie zapominając o punkcie P
przypominam wzory
rownanie płasczyzny przechodzącej przez punkt P(x0,y0,z0) prostopadłej do wektora w =
[A,B,C] :
A(x−x0)+B(y−y0) + C(z−z0)=0
8 lis 20:11
bp: dzięki wielkie
8 lis 22:11
Kobra:
x=2t +2
y=−t − 3
z=4t +1
9 lis 07:16