moglby mi to ktos, bo jakos cos dziwnego wychodzi
panb: |1−2x| + |2x +6| = x
8 lis 17:16
anna: 1+2x+2x−6=0
4x−5=0
4x=5/4
x=114
8 lis 17:21
Grześ: anna, co ty w tym momencie rozwiązałaś

Tak są moduły i trzeba to rozwiązać przypadkami, już napiszę
8 lis 17:24
Grześ: I1−2xI=I2x−1I
I2x−1I+I2x+6I=x
1. x∊(−
∞,−3>
Wtedy:
I2x−1I= −(2x−1) oraz I2x+6I= −(2x+6)
Wtedy:
I2x−1I= −(2x−1) oraz I2x+6I= (2x+6)
Wtedy:
I2x−1I= (2x−1) oraz I2x+6I= (2x+6)
8 lis 17:27
ktb: |x2−6x|≤2x
A jak rozwiązać taką nierównosć?
8 lis 17:33
Grześ: Też rozpatrz przypadki:
x
2−6x≥0 oraz x
2−6x<0
Umiesz rozwiazać takie nierówności
8 lis 17:35
ktb: Oczywiście
8 lis 17:36
ktb: Dzieki już zrobiłem. Rozwiązaniem jest część wspólna otrzymanych przedziałów?
8 lis 17:36
Grześ: Tak
8 lis 17:37
Grześ: Znaczy się częśc wspólna z przypadkiem chciałem powiedzieć, czyli:
Rozwiązujesz 1. przypadek:
x2−6x≥0
Rozwiązujesz nierówność:
x2−6x≤2x
I bierzesz część wspólną rozwiązania z dziedziną przypadku
Później otrzymane wyniki z każdego przypadku sumujesz
8 lis 17:38
ktb: c) x2−|x−4|≥−2
−|x−4|≥−2−x2
|x−4|≤2+x2
x−4≤2+x2 lub x−4≥−2−x2
−x2+x−6≤0 lub x2+x−2≥0
Δ<0 Δ=9
x=−2 x=1
x∊(−∞; −2> ∪ <1;∞)
Czy to jest dobrze rozwiązane?
8 lis 18:20
Grześ: Nie jest dobrze, powinnaś wypisac przypadek:
x≥4, i wtedy bez zmiany znaku, oraz x<4 ze zmianą
8 lis 18:25