
Tam w ostrosłupie utworzył się trójkąt, gdzie α=60
Więc 6 cm, to wysokośc małego trójkącika, przeciwprostokątna x, to połowa krawędzi podstawy.
Więc najpierw liczymy x:
| 6 | ||
sinα= | ||
| x |
| √3 | 6 | ||
= | |||
| 2 | x |
zaczynamy to rozgryzać:
masz podane że w podstawie jest kwadrat.
i kąt α=60 stopni
Teraz tam w środku powstał nam trojkąt, którego podstawą jest połową boku podstawy całego
ostrosłupa,
Liczymy więc wysokośc całego ostrosłupa:
| H | ||
tgα= | ||
| 4√3 |
| H | ||
√3= | ||
| 4√3 |
| 4√3 | ||
cosα= | ||
| h |
| 1 | 4√3 | ||
= | |||
| 2 | h |
H6 = tg 60° = √3
H = 6√3 a2 +a2 = d2 ⇒a=6√2
V = a2*H*13 ⇒ V = 144√3
c = √(a2)2+H2
pole pow bocz = a*c*2
| H | ||
tg β = | ||
| a2 |
Uwzględniłem odległośc od ściany bocznej, a nie krawędzi
U Ciebie dero, ta odległość gdzie jest zaznaczona
Bo nie może być wzdłuż płaszczyzny podstawy
Odległość musi być pod kątem prostym
sin 60= 6x =√32 x= 4√3
a = x√2 a = 4√6
H = x√3 = 12
c =√H2+(a2)2 c = 2√42
V = 13a2H
Pb = 2ac
tg β = 2Ha
a = 6
| a√3 | ||
hp = | = 3√3 | |
| 2 |
| h | |||||||
= tg 60o = √3 | |||||||
|
| 2 | ||
h = | hp*√3 = 2√3*√3 = 6 | |
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp = | = 9√3 | |
| 4 |
| Pp*h | 9√3*6 | |||
V = | = | = 18√3 | ||
| 3 | 3 |