równania symetralnych boków
Gari: Proszę o pomoc..
Punkty: A=(−3;2), B=(4;−1), C=(2;5) są wierzchołkami trójkąta ABC napisz jego równania
symetralnych boków.
8 lis 16:43
ostr: Wyznacz równanie prostej AB: i środek odcinka AB.
Nastepnie znajdz równanie prostej prostopadłej do AB: i przechodzącej przez środek odcinka AB.
To będzie równanie pierwszej symetralnej.
8 lis 16:46
Gari: dzięki, a wiesz moze jak zrobic zadanie z tymi samymi danymi, ale tak zeby napisac równanie
dwusiecznych kątów
8 lis 16:50
Gari: jest to możliwe

8 lis 17:00
ostr: można to zrobić.
Podam na przykładzie dwusiecznej kąta BAC.
Trzeba znaleźć punkt D taki, że jego odległość od prostych AC i AB jest równa.
Musisz skorzystać ze wzoru na odległość punktu od danej prostej.
A dwusieczna będzie przechodziła przez punkt A.
8 lis 17:08
Gari: spoko, dzięki
8 lis 17:10