Jak to obliczyć???
123a: Proszę o pomoc

!
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez prostokątny opisany na kole o promieniu długości 4
cm. Kąt rozwarty trapezu ma miarę równą 135' (stopni). Wysokość graniastosłupa jest 2 razy
dłuższa od dłuższego ramienia trapezu. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa
8 lis 16:42
Wiktoria :
24 kwi 07:03
.:
24 kwi 07:03
Jolanta: Narysuj trapez prostokątny i koło w środku Zobaczysz,że wysokość trapezu równa jest średnicy
koła
h=2*4=8
Skoro kąt rozwarty równy jest 135
0
135
0=90
0+45
0
Poprowadź wysokość ,mamy prostokąt i trójkąt prostokątny równoramienny (bo katy 45,45,90)
W tym trójkącie boki maja 8,8i ramię 8
√2 (własność trójkąta albo. Pitagorasa)
W czworokąt można wpisać okrąg jeżeli sumy przeciwlegly boków są równe
Ramię plus ramię będzie równe podstawą plus podstawa
a+b=8+8
√2
Pole trapezu
H=2*8
√2=16
√2
V=P
p*H
24 kwi 08:44
kalkulator:
od zamieszczenia postu do rozwiązania upłynęło 5532 dni
24 kwi 12:31
Jolanta: Wygląda na to,że dzisiaj zadaniem była zainteresowana Wiktoria
24 kwi 21:11