Dzielenie wielomianów
Arek115: Mam do rozwiązania taki wielomian nie wiem jak się za to zabrać mogli byście mi to zrobića ja
sobie to przeanalizuję z góry dzięki za pomoc
2a3 − 2b33a + 3b : a2 − 2ab + b29a2 − 9b2
Przepraszam że tak nierówno wyszło
8 lis 16:39
Grześ: | a2−2ab+b2 | | (a−b)2 | |
| = |
| = |
| 9a2−9b2 | | 9(a2−b2) | |
| (a−b)2 | | a−b | |
| = |
| |
| 9(a−b)(a+b) | | 9(a+b) | |
8 lis 16:41
Grześ: W pierwszym przykładzie, albo na górze albo na dole musi być przeciwny znak

Sprawdź, czy dobrze zapisany
8 lis 16:42
Arek115: na środku jest podzielić przez

a nie róna się
8 lis 16:45
Arek115: Napisałem dzielenie wielomianów chodziło o dzielenie wyrażeń wymiernych nie wiem czy to to samo
w kazdym razie trzeba lewą stronę podzielić przez prawą
8 lis 16:47
Grześ: Dobra, to już Ci to dokończę
8 lis 16:55
Grześ: | 2a3−2b3 | | a2−2ab+b2 | |
| : |
| = |
| 3a+3b | | 9a2−9b2 | |
| | 2(a3−b3) | | 9(a2−b2) | |
= |
| * |
| = |
| | 3(a+b) | | (a−b)2 | |
| | 2(a−b)(a2+ab+b2) | | 9(a−b)(a+b) | |
= |
| * |
| = |
| | 3(a+b) | | (a−b)2 | |
=6(a
2+ab+b
2)
8 lis 16:58
Grześ: Widzisz, te nawiasy (a−b) oraz (a+b) uległy skróceniu
8 lis 16:58
Arek115: kurde skubany dzięki bardzo
8 lis 17:09