Ania12: 2+5+8+...+77
4+11+18+...+193
8 sty 14:07
Eta: Widzisz Basia!........ znów mamy się domyślać
8 sty 14:08
Basia:
tu już łatwiej ale w poprzednim mogło chodzić o 1000 różnych rzeczy
8 sty 14:10
Eta:
Pewnie wyznaczyć r i a1
1/ a1=2 r= 3 bo to suma ciagu arytm
2/ podobnie!
a1= 4 r = 7
8 sty 14:10
Ania12: oblicz podaną sumę kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
8 sty 14:12
8 sty 14:13
8 sty 14:14
Basia:
1.
2,5,8, .... to ciąg arytmetyczny
a1=5
r=3
an=a1+(n-1)r
czyli
77 = 2 + (n-1)*3
2+3n-3=77
3n=78
n=26
czyli trzeba policzyć
S26
Sn = (a1+an)*n/2
S26=(2 +77)*26/2 = 79*13
8 sty 14:14
Basia:
nie ale zaraz zobaczę
8 sty 14:15
Eta:
więc 1/ a1= 2 r= 3 an= 77
to an= a1 + (n -1)*r
77= 2 +(n-1)*3 wylicz n
i podstaw do wzoru na sumę
Sn = (a1 +an) /2 *(n ) to już proste !
drugie podobnie!
8 sty 14:17
Ania12: to jest już całość dzięki
8 sty 14:17
Ania12: i tak niewiem o co chodzi w tym dzięki
8 sty 14:19