Liczby rzeczywiste
skorzany: | | 3√3 −4 | |
Dane są liczby a= |
| i b= √27 1933−5 |
| | 1+2√3 | |
(liczba B słownie pierwiastek z 27 razy
19 do potęgi 3 przez 3 do potęgi −5)
1.przedstaw liczbe a w postaci x+y
√3 , gdzie x i y są liczbami wymiernymi
2.zapisz liczbe b w postaci potęgi liczby 3 o wykłądniku ułamkowym
3.suma a i b satnowi 80% pewnej licznby c .Wyznacz tą liczbe.
tak więc obliczyłem liczbe B i wyszło mi 3
2+3/2 , liczbe A mi coś źle wychodzi i automatycznie
z zadaniem nr 3 . Prosze o rozwiązanie w miare po kolei żebym dostrzegł błąd gdzie
popełniam....
8 lis 14:43
Basia:
| (3√3−4)(1−2√3) | |
| = |
| (1+2√3)(1−2√3) | |
zapisu B nie jestem pewna
czy to jest tak
czy
a Twój wynik nie pasuje do żadnego z tych zapisów
8 lis 14:51
skorzany: B=
√27 9−33−5 =
√27 (32)−33−5 =
√27 3−63−5 =
√27 * 3
−1 =
131/3 Dobrze

8 lis 15:02
sushi_ gg6397228:
potrzeba jakiegos detektywa, aby rozszyfrowal, to co zapisałes
8 lis 15:04
skorzany:
8 lis 15:14
Basia:
może tak to ma być?
8 lis 15:16
Basia:
nikt Ci nie odpowie czy wynik jest dobry, jeżeli nie wie czego on dotyczy
napisz oddzielnie licznik, oddzielnie mianownik
może tak Ci się uda
8 lis 15:18
skorzany: a nie źle jednak
a= −√3 +2
b= 3−432 ?
czyt. 3 do potęgi −4 i 32
8 lis 15:20
skorzany: ja nie moge , co to za emo
8 lis 15:23
skorzany: jest ktoś w stanie rozwiązać to zadanie?
8 lis 15:31
Basia:
słuchaj, to b jest w każdym wpisie inne
ja już nie wiem o jakim zadaniu mówimy
to co teraz piszesz to zupełnie co innego niż poprzednio
zdecyduj się, bo inaczej nie potrafię Ci pomóc
8 lis 15:32
Basia:
podaj postać początkową tego b
nie wiem czy odpowiedź jest dobra, jeżeli nie wiem co było na początku
zrozumiałeś ?
8 lis 15:40
skorzany: tak początkowe B = √27 * 1/9 3 to jest licznik
1/35 to jest mianownik
8 lis 16:14
skorzany: i 1/9 ma być w namiasie cokolwiek to zmienia , czyli
√27 * (1/9)3 to jest licznik
1/35 to jest mianownik
8 lis 16:15
Basia:
3
32 −6+5 = 3
32 −1 = 3
12=
√3
A=2−
√3
zatem
A+B=2
dalej już chyba proste, dokończysz ?
8 lis 16:52
olciek13: tam w b jest
b= pierwiastek z 27 razy (i tu będzie ułamek) na górze jedna dziewiąta do sześcianu, a pod
kreską ma być 3 do potęgi minus piątej. i tyle xD
25 wrz 20:28
olciek13: czemu a=2−√3? jak skróciłaś w przedost. równa się?
25 wrz 20:31
Doris: Ludzie tu wychodzi 30,5
18 paź 15:50