Madzia: witam potrzebuje pomocy przy takim o to przykladzie log1/32 x-9=0
8 sty 12:41
Basia:
log1/3x - 9 = 0
log1/3x = 9 =32 =(1/3)-2
x=-2
ale jeśli to miało być:
log1/3(x-9) = 0
to inaczej
x-9 = (1/3)0 =1
x=10
8 sty 13:18
Madzia: dziekuje za odp tyle ze tam jest log1/3 do potęgi drugiej (przed x) i nie wiem jaka
jest róznica w rozwiązaniu kiedy potega jest przed x a kiedy po x
8 sty 13:31
Basia:
oj nie dopatrzyłam, to zupełnie inaczej
log1/32x = (log1/3x)2
czyli mamy a2-b2=(a-b)(a+b) bo 9=32
(log1/3x - 3) (log1/3x + 3) =0
log1/3x -3 =0 lub log1/3x +3 =0
log1/3x = 3 lub log1/3x = -3
x= (1/3)3 = 1/9 lub x=(1/3)-3 = 9
8 sty 13:39
Madzia: dziekuje bardzo
8 sty 13:43
Eta: Basia!
mała poprawka

x= (1/3)
3= 1/27 i x = (1/3)
-3= 27
8 sty 13:56
Basia:
o rany! nie myślę od rana; dzięki Eta
8 sty 14:00
Eta: Witam!

.....to wybaczalne!

( zauważyłam, więc poprawiłam! (bez urazy
8 sty 14:03
Basia:
jasne, że bez urazy; mylimy się czasem w najprostyszych rachunkach bo gdzieś tam czegoś
nie dopatrzymy; dlatego na ogół zastrzegam żeby rachunki sprawdzać
8 sty 14:09